Thecla Hjort, född Magnusson, 18/5 1832 i Stockholm. Död 1911. Gift 1866 med jägmästare Erik G:sson (Georgsson) Hjort på Råstorps södergård i Kisa. Makarna hade inga barn.
Thecla Hjort var mycket musikalisk och en god kompositör och tonsatte dikter av Tegnér och andra skalder och sin makes dikter (se nedan). Hon skrev marscher och dansmelodier, en del av hennes arbeten finns utgivna från trycket. Hon var en utmärkt sopran.
Maken Erik Georgsson Hjort föddes 1832 i Karlskrona, son till major Georg Leonard Hjort och hans hustru Fredrika Elisabeth Älf. Han växte upp på Krusenhof i Kvillinge. Han utexaminerades från skogsinstitutet 1855, var överjägare i Östergötlands mellersta distrikt från 1858 och från 1869 jägmästare i Kinda revir. Han tog avsked 1897.
Från 1866 var makarna bosatta på Råstorps södergård i Kisa där de lade ner en hel del arbete med gårdens förbättring. Nya byggnader kom till och allé och park grundlades.
Erik Hjort var 1856-1870 lärare i i skogsskötsel vid Östergötlands lantbruksskola. 1868 blev han förstyrare och skattmästare i Kinda jägargille. Han ordnade vapensamlingen vid Stockholmsutställningen 1897, var direktör för Östgötabankens avdelningskontor i Kisa och för Kinda härads sparkbank. Han var också ordförande för kommunalstämman i Kisa och landstingsman.
Han dog 1922 och begravdes bredvid sin hustru vid Starberget i en murad grav. (Denna finns fotograferad, se Östergötlands museums arkiv).
Han var en samlare av fornsaker, vapen och etnografika och skapade ett betydande museum i Kisa som skingrades vid hans död. Han utgav också Kisa veckoblad 1871 och medverkade i andra tidningar.
Under pseudonymen Cervus utgav han "Vägvisare på Kinda Kanal" 1888 och "anteckningar om Kisa socken i Östergötland" 1905. Under 73 år förde han dagbok, 1844-1917. Denna förvaras i Stifts- och landsbiblioteket i Linköping. Större delen av hans övriga arkiv finns i kommunbiblioteket i Kisa.
Han har skänkt en del allmogeföremål och vapen m.m till Östergötlands museum.
Efter hans avsked bodde makarna kvar i Råstorp och hade bostället utarrenderat. De tog bland annat initiativ till biografvisningar i Kisa i seklets början. Han hade sannolikt före Kisa bott i Ombergstrakten och i Vallsnäs i Nykil. Kanske också på Duseborg.
För ytterligare information se enkilt arkiv 24: Georg Hjort.
(Källa: En bok om Kisa socken, del II, III och IV. Ridderstad: Östergötland II:2, husförhörslängden Kisa 1866 och framåt.)