Arkivbildare: Manneberg, Allan

Grunduppgifter

Manneberg, Allan
Kindadräkten
83
1900 - 1972
Kommun Kisa, Kinda härad
  • 051300000 Kinda kommun
  • 051200000 Ydre kommun

Allan Manneberg föddes 1900 i Svinhult , fadern var komministern, senare kyrkoherden Carl G:sson Manneberg ( 1853-1930). Allan Manneberg började tidigt att spela fiol och har upptecknat allmogelåtar. Han var även verksam inom JUF och började då syssla med hembygdsforskning. 1927 var han en av initiativtagarna till Östergötlands spelmansförbund, jämte C G Lindquist. En av dem han upptecknade låtar efter var Oscar Åstrand i Glappa.

Mannebergs far tillträdde som kyrkoherde i Västra Eneby och Kisa 1914. Han spelade flöjt och klarinett. Han var född i Gammalkil och hette ursprungligen Duktig.

Allan Manneberg hade även en bror,jägmästare  Bertil M.

Allan Manneberg var först polisman i Idre i Dalarna, senare polisassistent i Stockholm och bodde i Saltsjö-Duvnäs, Grävlingsbacken 1.

Redan 1924 började han tillsammans med skogvaktare C G Lindquist och lantbrukare Runar Johansson att efterforska hur den s k Kindadräkten såg ut. Genom muntliga uppgifter och kvarlevande fragment kunde denna med tiden rekonstrueras och efter Mannebergs teckningar syddes den första rekonstruktionen av skräddarsonen Axel Ramstedt. Senare gjordes kompletteringar till deras arbete av Sven Kindestam.

I detta arkiv finns även uppgifter om folkdräkten i Ydre. Tillsammans torde materialet ge en helhetsbild av dräkten och mönster finns till ett flertal dräktdelar.

Manneberg beskrivs även som en mycket skicklig spelman och ett hundratal av hans samlade låtar finns på Kisa bibliotek.

Angående Kindadräkten kan hänvisas till  ett kapitel i " En bok om Kisa, del 3, s 31 f.


Källa: En bok om Kisa socken, del II-IV. Folkungagillet: danser från Östergötland och Tjust. Tidningsklipp, ÖC ingående i samlingen. Per Tidman mfl: LÅtar och visor från Sommabygden.

Länkar

Bilagor

Relationer