Johan Haquin Wallman föddes 1792 i Linköping , son till prosten Johan Daniel Wallman och hans hustru Beata Follin. Han blev student i Uppsala 1810 och fil.mag. där 1815. Efter skoltjänstgöring i Stockholm och Linköping blev han lektor i historia vid Linköpings gymnasium 1829 och erhöll Slaka pastorat som prebende 1836. Såsom prästvigd tillträdde han Slaka pastorat som kyrkoherde. Han blev ledamot av Vitterhetsakademien 1829 och Det Kongelige nordiska Oldskriftselskab 1833.
I sin ungdom företog han en botanisk resa genom Sverige för att utge en ny upplaga av professor Liljeblads flora.
Wallman delade sina intressen mellan naturvetenskap och fornforskning och var en nitisk samlare av folkvisor och folksägner. Invaldes 1821 i Götiska förbundet. Han planerade att utge ett arbete över Östergötlands antikviteter med början i Linköpings domkyrka, Vadstena klosterkyrka och andra slott, borgar, forngravar m m. Inget av projekten kom att fullföljas och endast spridda delar av Wallmans efterlämnade handlingar har bevarats. Enligt anteckning på en lapp bland L C Wiedes manuskript på Stift- och Landsbiblioteket ska Wallmans syster Beata ha överlämnat broderns efterlämnade papper till Östergötlands Fornminnesförening efter hans död. Vissa av dessa finns kvar, andra har troligen förkommit i samband med att fornminnesföreningen "insomnade". Till detta bevarade material hör uppteckningar om Linköpings domkyrka och Vadstena klosterkyrka.
Till en början arbetade W. tillsammans med sin 1818 bortgångne bror Daniel Samuel. När det gäller Klosterkyrkan finns i detta material även anteckningar av J F Kock och L C Wiede. Den senare pastor och stiftsbibliotekarie, f 1804 i Locknevi.
En uppteckning av danslekar har även kommit till Fornminesföreningen, men denna har förkommit. Det ska även finnas handlingar på ATA. Wallmans verkade i nära samarbete med L F Rääf.
Han utgav skrifter i Vitterhetsakademiens serie, i tidskriften Iduna m m.
Wallman var som vetenskapsman obetydlig. Han var starkt påverkad av göticismen och har skrivit i Rudbecks anda i språkfrågor. Av värde är hans antikvariskt-topografiska uppteckningar. Wallman var ogift. Han avled i Slaka 1843.
Källa: Svenska män och kvinnor. TWretö: Ydrekungen, Matrikel över Linköpings stift 1847, Sölve Gardell: Gravmonument från Sveriges medeltid m m.